miercuri, 18 iunie 2008

Bauturi racoritoare de vara

Ceaiul de menta fierbinte si apa minerala la temperatura camerei racesc organismul mai eficient decat lichidele reci ca gheata.

Bauturile care te racoresc cel mai bine sunt cele fierbinti, fara zahar. Medicii spun ca temperaturile ridicate te ajuta sa transpiri si racoresc organismul, iar bauturile indulcite nu ar face decat sa te deshidrateze.

In locul sucurilor de la frigider, specialistii te sfatuiesc sa consumi mai degraba bauturi in care ai pus gheata, pentru ca socul termic asupra organismului va fi mai mic.

Daca bei prea rece, risti sa racesti

Ceaiurile fierbinti incalzesc din interior organismul si declanseaza transpiratia, lucru care contribuie la racirea organismului. Alege ceaiurile mentolate, cum este cel de menta. Pe de alta parte, lichidele reci „ca gheata“ iti pot da o stare de bine pentru scurta durata. Mai degraba, te poti alege de pe urma lor cu o raceala. „Bauturile reci produc o stare de contractura a muschilor, prin care se degaja energie. O mare parte din energie este sub forma de caldura“, explica Mihaela Ionescu, specialist in diabet si boli de nutritie, la Institutul „Nicolae Paulescu“ din Bucuresti, mecanismul prin care lichidele reci sporesc senzatia de caldura.

Un efect mai bun pot avea lichidele la temperatura camerei sau cele in care adaugi cuburi de gheata. „Racirea bauturii se face progresiv, ceea ce este bine pentru mucoasa cailor respiratorii superioare, care nu intra in contact direct cu ceva foarte rece“, mai spune doctorul.

Deoarece senzatia de „sfarseala“ pe care o ai in zilele calduroase este urmarea pierderii sarurilor minerale prin transpiratie, este recomandabil sa bei in mare parte apa carbogazoasa, bogata in minerale.


Sursa
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Niciun comentariu :

Trimiteți un comentariu

subscribe to BloggerStopAboneaza-te prin e-mail :

E-mail: