Faceți căutări pe acest blog

vineri, 30 mai 2008

Brat robotizat care poate fi miscat cu gandul

Cercetatori din Statele Unite au reusit sa creeze un brat robotizat care poate fi miscat cu puterea gandului, dispozitivul putand, in curand, ajuta persoanele care sufera de paralizie, potrivit unui studiu publicat in revista Nature. Doua maimute carora li s-a atasat acest tip de brat robotizat au reusit, cu puterea gandului, sa-l miste pentru a putea apuca alimente si a le manca.
Brat robotizat conceput de Andrew Schwartz
Lucrarile echipei profesorului, de la Universitatea din Pittsburgh, Pennsylvania, marcheaza un avans in raport cu incercarile anterioare. Diferenta fata de rezultatele precedente este ca, in prezent, "sarcina - miscarea bratului robotizat pentru a evita un obstacol, a apuca hrana si a o duce la gura pentru a o inghiti - este in intregime realizata cu puterea gandului", a explicat Andrew Schwartz.
maimu-2.jpg
"In versiunile precedente, anumite faze ale gestului erau ghidate de computer", a mai spus acesta. Noul brat se misca tridimensional, este mai performant, iar metoda de invatare a evoluat. Acest tip de interfata masina-creier a fost deja testat pe oameni, in anumite versiuni, si ar putea servi persoanelor care au paralizat in urma unui atac cerebral, a unui traumatism al coloanei vertebrale, a unei maladii neuromusculare degenerative sau celor care au fost afectati de locked-in syndrome ("inchis in propriul interior" - o stare neurologica rara in care pacientul este treaz, complet constient, dar nu se poate misca si nici nu poate vorbi din cauza unei paralizii complete).
Doua maimute macac imobilizate au invatat sa controleze bratul in doua zile
Adesea, maladiile acestea lasa intacte partile din creier asociate miscarii. Creierul poate produce activitatea care declanseaza in mod normal miscarile. Solutia consta in inregistrarea acestei comenzi cerebrale, prin intermediul unor electrozi fini implantati in cortex, si transmiterea acesteia la bratul robotizat. Cercetatorii au reusit astfel, in doar cateva zile, sa invete doua maimute macac imobilizate sa controleze cu puterea gandului un brat robotizat plasat langa umar. Cercetatorii spera sa poata testa in doi ani pe pacienti umani un brat mai complex - cu implantare de electrozi. In acelasi timp, acestia lucreaza deja la un alt brat mai sofisticat, mai ales la nivelul pumnului.

Printre neajunsurile tehnicii se numara fiabilitatea pe termen lung a electrozilor, care se deterioreaza in doar cateva saptamani. O alta problema o constituie materialul relativ putin mobil din care este construit bratul si necesitatea unei supravegheri constante din partea unui tehnician antrenat. In plus, pacientii trebuie sa fie capabili sa simta si sa controleze forta gestului pentru a nu zdrobi obiectele apucate cu mana, de exemplu. Insa cercetatorii dau asigurari ca toate aceste probleme nu sunt insurmontabile.

Sursa

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Mesajul de pe Facebook al unui medic a ajuns viral: ”Nu există detox. E un marketing”

Medicul Vasi Rădulescu a postat pe Facebook o listă cu „ 30 de lucruri valabile şi în 2019 ”, despre așa numite ”mituri medicale” Mesa...