Faceți căutări pe acest blog

vineri, 9 mai 2008

Aerul curat va distruge bazinul Amazonului

Reducerea poluarii cu ajutorul aerosolilor, combinata cu incalzirea globala, poate creste riscul de seceta in Amazon, potrivit unui studiu realizat de cercetatorii britanici si brazilieni, publicat in revista Nature. Cercetatorii au "identificat o asociere intre reducerea emisiilor de dioxid de sulf provenite din combustia carbonului si cresterea temperaturilor de suprafata din Atlanticul de Nord tropical", potrivit unui comunicat redactat de Matthew Collins de la Met Office Hadley Centre, din Marea Britanie.

Aerosolii sunt microparticule in suspensie emise prin activitati naturale (foc, vulcani etc.) si umane (combustie). Influenta acestora asupra climatului ramane una dintre incertitudinile majore in modelarea climatului. Ei joaca inca un rol putin cunoscut in absorbtia sau reflectarea razelor solare, in formarea norilor si a precipitatiilor. "Simularile noastre arata ca, in viitor, regiunea Atlanticului de Nord se va incalzi mai repede decat cea a Atlanticului de Sud, fapt care va conduce la o deplasare spre nord a zonei de convergenta intertropicala si la suprimarea ploilor in perioada iulie - octombrie in Amazonul occidental", scriu cercetatorii in Nature.
În 2005, Amazonul a cunoscut cea mai puternica seceta din ultimii 100 de ani. "Spre 2025, o seceta de aceasta amploare s-ar putea produce o data la doi ani. Din 2060, aceasta seceta s-ar produce in noua din zece ani", a spus Collins.

Amazonul retine aproximativ o zecime din dioxidul de carbon (C02) stocat in ecosistemele terestre. Orice modificare a vegetatiei sale are consecinte la nivelul intregii planete, confruntata cu o crestere fara precedent a concentratiei de gaze cu efect de sera, mai ales CO2, in atmosfera.

Sursa

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Mesajul de pe Facebook al unui medic a ajuns viral: ”Nu există detox. E un marketing”

Medicul Vasi Rădulescu a postat pe Facebook o listă cu „ 30 de lucruri valabile şi în 2019 ”, despre așa numite ”mituri medicale” Mesa...