Faceți căutări pe acest blog

marți, 18 martie 2008

Se caută specialişti IT

Industria europeană de IT&C duce lipsă de circa 300.000 de specialişti, fiind nevoie de o încurajare a tinerilor pentru a se orienta către acest sector. În prezent, în acest domeniu se regăsesc 4% din locurile de muncă de la nivelul Uniunii Europene.

În România, deficitul de specialişti în domeniul IT&C se situează în prezent în jurul a 20%-30%, atât pentru poziţiile de entry-level, cât şi pentru cele care necesită o pregătire de lungă durată, apreciază Ana Ionescu, consultant al companiei HART Human Resource Consulting. Cele mai ofertante sectoare, atât ca număr al poziţiilor deschise, cât şi din punct de vedere salarial, sunt reprezentate de software, hardware, respectiv telecomunicaţii. În ultima vre­me, specialiştii IT&C încep să re­prezinte o categorie de nişă pe piaţa forţei de muncă, ei con­cen­trându-se pe una dintre spe­cia­li­ză­rile din domeniu.

REPREZENTARE FEMININĂ. Chiar dacă numărul femeilor care studiază în domeniul IT&C a crescut, ele sunt în conti­nuare slab reprezentate în industrie. La nivelul conducerii companiilor IT&C, doar 6% dintre membrii consiliilor de administraţie sunt femei, conform unui studiu european din octombrie 2007 la care au participat 150 de companii din sectorul telecomunicaţiilor. În dome­niul cercetării şi dezvoltării din sectoarele tehnice, femeile reprezintă sub 20% din numărul cercetătorilor şi ajung mai greu decât bărbaţii în funcţii de conducere, potrivit unui raport al Comisiei Europene, “Femeile în IT&C”. Un studiu UNESCO citat în acest raport indică faptul că procentul femeilor europene cu studii superioare în domeniul ştiinţei şi tehnologiei variază de la 44% în Estonia la 20% în Olanda. În ţările din sud-estul Europei, inclusiv România, acest procent se situează peste media de 33% de la nivelul UE. În România se găseşte cel mai mare număr al femeilor angajate în munca de cer­cetare din sectorul guvernamental, în domeniul ingineriei şi tehnologiei.

Lipsa de personal calificat din domeniul tehnologiei informaţiei ar putea cauza o încetinire a creşterii economice a Europei, este de părere comisarul european pentru Societate Informaţională şi Media, Viviane Reding.

Sursa

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Mesajul de pe Facebook al unui medic a ajuns viral: ”Nu există detox. E un marketing”

Medicul Vasi Rădulescu a postat pe Facebook o listă cu „ 30 de lucruri valabile şi în 2019 ”, despre așa numite ”mituri medicale” Mesa...