Faceți căutări pe acest blog

marți, 25 martie 2008

Noua camera foto va avea 12.000 de lentile

Un aparat foto cu manunchiuri de cite 256 de pixeli va avea aplicatii in biologie, arhitectura sau securitate si va reduce drumul spre imaginile uriase surprinse cu o camera de un gigapixel.

Un aparat foto obisnuit are o lentila principala si produce o imagine bidimensionala. Pe de alta parte, unul cu doua lentile poate capta imagini 3D mai interesante. Dar o camera digitala care vede lumea prin 12.616 micro-lentile, dezvoltata acum de specialistii in electronica de la Universitatea Stanford, ofera poze 2D, dar si o „harta de profunzime“ electronica ce indica distanta de la aparat la fiecare obiect din imagine, adica un plan super 3D, scrie publicatia „Science Daily“.

Cercetatorii au micsorat pixelii de pe senzorul de imagine la 0,7 microni, facindu-i de citeva ori mai mici decit cei din camerele foto digitale standard.

Apoi i-au grupat in manunchiuri de cite 256 de pixeli si se pregatesc sa plaseze o mica lentila in virful fiecarui asemenea grupaj. „E ca si cum ai avea o gramada de aparate foto pe un singur chip“, spune Keith Fife, absolvent al universitatii si membru al echipei de cercetare. Indreptata spre chipul unei persoane, noua camera foto va inregistra cu precizie distantele dintre obiectiv si ochii, nasul, urechile sau barbia subiectului. Una dintre cele mai evidente utilizari ale acestei tehnologii ar fi, in consecinta, recunoasterea faciala in scopuri de securitate.

Pe de alta parte, un asemenea aparat foto ar putea oferi o serie de alte informatii pretioase, precum imagini biologice, imprimare 3D, configurarea de obiecte 3D sau de oameni care sa populeze lumile virtuale, precum si modelarea 3D a cladirilor. Cercetatorii se asteapta ca noua tehnologie sa produca o fotografie in care aproape orice element, apropiat sau indepartat, sa fie focalizat. Cunoscind distanta exacta pina la orice obiect, se pot dezvolta roboti cu o viziune spatiala mai buna decit a oamenilor si capabili sa execute sarcini de mare finete.

Lentila principala sau lentila-obiectiv a unui aparat foto obisnuit isi concentreaza imaginea direct pe senzorul de imagine al camerei, care inregistreaza fotografia. In schimb, lentila-obiectiv a unei camere cu 12.616 micro-lentile isi focalizeaza imaginea la circa 40 de microni deasupra sistemului de senzori de imagine. Drept rezultat, orice punct din fotografie este capturat de cel putin patru dintre minicamerele chipului, producind imagini suprapuse, fiecare surprinsa dintr-o perspectiva usor diferita, asa cum ochiul sting al omului vede diferit de cel drept. Rezultatul este o harta de profunzime detaliata, invizibila in fotografia in sine, dar stocata electronic impreuna cu ea. „Poti face cu acea imagine lucruri pe care nu le poti face cu o imagine 2D obisnuita. Poti spune «Vreau sa vad doar obiectele de la aceasta distanta», si, brusc, ele iti vor aparea. Si poti sterge restul“, explica Fife. Totodata, fiecare micro-lentila poate capta propria fotografie, fara ajutorul unei lentile-obiectiv.

Alti cercetatori au in gind harti de profunzime similare, dar din perspective diferite. Unii folosesc software-uri inteligente pentru a analiza poze 2D obisnuite in cautare de margini, umbre sau diferente focale ce ar putea indica distantele obiectelor. Unii au incercat camere foto cu lentile multiple sau ghidaje prismatice montate in fata unei singure lentile, altii lasere. In schimb, cercetatorii de la Stanford cred ca dispozitivul lor are citeva avantaje-cheie: este mic, nu are nevoie de lasere, echipament foto voluminos sau calibrare complexa si, pe deasupra, are o excelenta calitate a culorii. Fiecare dintre cei 256 de pixeli inglobati intr-un anumit manunchi detecteaza aceeasi culoare. In camerele foto obisnuite, pixelii rosii pot fi aranjati linga cei verzi, conducind la incrucisari nedorite intre pixeli, care degradeaza culoarea.

Noua tehnologie poate ajuta, de asemenea, in misiunea de obtinere a imaginilor uriase surprinse cu o camera foto de un gigapixel, care inglobeaza de 140 de ori mai multi pixeli decit tipicul aparat foto de 7 megapixeli de azi. Primul beneficiu al tehnologiei celor de la Stanford este incurajatoare: pixelii mai mici inseamna mai multi pixeli ingramaditi pe chip.

Sursa: Cotidianul

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Mesajul de pe Facebook al unui medic a ajuns viral: ”Nu există detox. E un marketing”

Medicul Vasi Rădulescu a postat pe Facebook o listă cu „ 30 de lucruri valabile şi în 2019 ”, despre așa numite ”mituri medicale” Mesa...