Faceți căutări pe acest blog

joi, 13 martie 2008

iPod Nano are probleme cu bateriile

Japonia investigheaza un posibil defect al iPod-ului Nano, modelul MA099J/A, produs de Apple, dupa ce playerul digital a scos scantei in timp ce era pus la incarcat, a declarat un oficial al guvernului japonez, citat de presa internationala.

Un oficial al ministerului de comert si economie, care supravegheaza problemele produsului, a afirmat ca se presupune existenta unui defect in bateria lithium-ion, al carei producator nu se cunoaste inca. Problema a aparut in ianaurie, dar a fost raportata catre minister in martie, a declarat oficialul, adaugand ca nimeni nu a fost ranit in timpul incidentului.

Reprezentantii din Japonia ai companiei Apple nu au infirmat intamplarea, dar au refuzat sa faca alte comentarii.

Apple a distribuit peste 425.000 de modele iPod Nano cu acelasi tip de baterie numai in Japonia dar nu exista o situatie certa a numarului de unitati comercializate, potrivit ministerului de comert din Japonia. Playerul este, insa, distribuit in intreaga lume si nu se stie inca in ce alte regiuni, in afara de Japonia, a mai fost vandut modelul, potrivit purtatorului de cuvant al Apple, Masayoshi Suzuki.

Acest model a fost lansat pe piata in septembrie 2005, iar distribuirea lui a fost intrerupta un an mai tarziu.

Apple a vandut 22,1 milioane de iPod-uri numai in sezonul de iarna care s-a incheiat la 31 decembrie, sub estimarile analistilor care preconizau ca vor fi vandute 25 de milioane.

Bateriile folosite de companie pentru produsele sale au mai avut cateva probleme si in trecut, dar de cele mai multe ori a fost vorba despre durata de viata, nu despre aprinderea acestora.

Apple nu este singura companie care s-a confruntat cu probleme ale bateriilor. In 2006, aproximativ 10 milioane de baterii produse de Sony, atat pentru laptopurile companiei cate si pentru cele produse de Dell, Toshiba, Lenovo, Apple Computer, IBM, au fost retrase de pe piata. Vice-presedintele gigantului japonez de produse electronice Sony,Yutaka Nakagawa, si-a prezentat atunci "scuzele sincere" in numele directorului executiv al grupului, americanul Howard Stringer, si al adjunctului acestuia, Ryoji Chubachi.

Rezultatele financiare ale grupului au fost puternic afectate de criza bateriilor cu care s-a confruntat divizia de componente PC. In ultimul trimestru al anului fiscal 2006, Sony Corp. a afisat un profit de 18,8 milioane de dolari, in scadere cu 94% comparativ cu perioada similara din 2005 cand compania a raportat 315,24 milioane dolari profit net. Scaderea a fost cauzata atat de problemele intampinate pe segmentul de componente PC, cat si de costurile finalizarii consolei de jocuri PlayStation 3.

Sony nu este insa singurul producator care se confrunta cu probleme ale acumulatorilor. Tot in 2006, concernul japonez Matsushita Electric Industrial Co. a retras din piata 6.000 de baterii lithium-ion utilizate in noteook-urile marca Panasonic, de teama ca bateriile respective s-ar putea supraincalzi. Anul trecut, Nokia a retras aproximativ 46 de milioane de baterii de tipul BL-5C, produse de matsushita, dupa ce au fost raportate cazuri in care bateriile s-au supraincalzit in timpul incarcarii.

Bateriile lithium-ion sunt considerate o tehnologie buna, datorita capabilitatii de a furniza energie , in ciuda dimensiunilor relativ reduse. Insa tendita lor de a lua foc i-a impidicat pe cei de la Toyota Motor si pe alti producatori auto sa le foloseasca pentru autoturismele ecologice.

Sursa: Wall-Street

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Mesajul de pe Facebook al unui medic a ajuns viral: ”Nu există detox. E un marketing”

Medicul Vasi Rădulescu a postat pe Facebook o listă cu „ 30 de lucruri valabile şi în 2019 ”, despre așa numite ”mituri medicale” Mesa...