Faceți căutări pe acest blog

vineri, 21 martie 2008

Haos pentru haos

Deaconu a fluierat finalul meciului în minutul 74, stârnind protestele vehemente ale rapidiştilor

Deaconu a fluierat finalul meciului în minutul 74, stârnind protestele vehemente ale rapidiştilor

Era minutul 74 şi Rapid conducea cu 1-0, când pe Giuleşti s-a declanşat isteria.

Un fault la marginea terenului spre tribuna a ll-a a aruncat spectatorii în aer. Arbitrul Alexandru Deaconu s-a îndreptat către locul incidentului, unde se crease un grup de conflict rapidisto-stelist. Voia să-i despartă, dar un obiect aruncat din tribună l-a oprit să o mai facă.

Şi-a pus mâinile în cap şi s-a lăsat pe vine strigând: ”M-a lovit în cap! Sunt lovit!”. Primul s-a apropiat de el Florin Lovin, apoi alţi stelişti. Rapidiştii încercau să ascundă „arma” tribunei, se pare o brichetă, care până la urmă a ajuns la asistentul Adrian Vidan.

Deaconu s-a îndreptat spre marginea terenului, unde era observatorul Vali Alexandru. Se ţinea cu o mână de cap, încercând să depisteze dacă sângerează sau nu. Nu avea o rană deschisă, fapt remarcat şi de Vali Alexandru, care l-a îndemnat să se calmeze. Între timp, steliştii au început să se înghesuie în jurul său, punând presiune pe el. Marius Constantin a avut ceva de împărţit cu Rădoi, apoi a intervenit şi Săpunaru.

Deaconu se ţinea tot cu o mână de cap şi era speriat. Deja părea depăşit de evenimente. De la tribuna oficială a coborât şi George Copos, cu gândul de a calma spiritele. Nu foarte convins, arbitrul a hotărât reluarea partidei, mergând către locul de unde trebuia pusă mingea în joc.

În zona incidentului o altă brichetă l-a ţintit pe Deaconu, dar nu l-a nimerit, trecând pe lângă el. Imediat, centralul a luat-o la fugă, fluierând finalul partidei fără a se mai consulta cu nimeni. Steliştii au ridicat mâinile în sus de bucurie şi, la îndemnul lui Rădoi, au plecat imediat spre vestiare. Pe gazon s-au dezlănţuit însă nervii rapidiştilor.

S-au năpustit asupra arbitrilor negri de supărare. Deaconu a fost îngrămădit, bruscat şi înjurat. Maftei, Marius Constantin, Pancu, Nae Manea, Zotta, toţi au tăbărât pe el. În zadar au încercat asistenţii, observatorul şi câţiva oameni de ordine să-l scape din ghearele giuleştenilor, care nu concepeau să piardă partida la masa verde. Vizibil în dificultate, Deaconu a fost salvat de intervenţia scutierilor, care l-au dus cu greu la cabine, blocând apoi accesul fotbaliştilor.

Steliştii erau demult la vestiare. Câţiva rapidişti nervoşi au izbit în uşa de unde se auzeau strigăte de bucurie. Evenimentele nu au degenerat, rămânând la stadiul de înjurături. Afară, stadionul se golise. Doar sectorul suporterilor stelişti mai fremăta. „ Ole, ole, mulţumim Rapidule!”, „V-aţi înecat la mal!” şi „Ole, ole, am apăsat butoanele” au spintecat Giuleştiul până târziu în noapte. Când roş-albaştrii au fost escortaţi de câteva sute de jandarmi către Ghencea.

Adrian Deaconu: Acum mă simt bine. Am fost lovit însă foarte dur din tribună. Am avut o durere cumaplită. Am crezut că spiritele se vor calma, însă nu s-a întâmplat aşa. Consider că am luat decizia care se impune regulamentului

Gigi Becali, finanţator Steaua: Eu vreau să se respecte regulamentele aşa cum s-a întâmplat în toată Europa. Prima dată arbitrul a vrut să reia meciul, dar a fost din nou lovit

Cristi Săpunaru, fundaş Rapid:
Deaconu a stricat meciul, l-a lovit o brichetă şi a plâns ca un copil, ca o femeie


Valeriu Argăseală, preşedinte Steaua:
A fost regulamentară decizia arbitrului. Dacă cineva poate dovedi că au fost suporteri stelişti, eu nu am nimic împotrivă să se ia măsuri contra noastră


Cum a fost la alţii

Incidentul produs pe stadionul „Valentin Stănescu“ vine la doar câteva zile după ce în Spania meciul din prima divizie dintre Betis Sevilla şi Athletic Bilbao a fost suspendat de către arbitru ca urmare a faptului că portarul oaspeţilor, Armando, a fost lovit în ochi cu un obiect aruncat din tribună. Federaţia spaniolă a decis să valideze rezultatul care era înregistrat în acel moment, adică 2-1 pentru oaspeţi.

Tot în fotbalul spaniol a existat în 2006 un meci de Cupă Valencia – Deportivo la Coruna suspendat în minutul 44 pentru lovirea cu moneda a unui asistent, dar partida s-a reluat la o dată ulterioară cu porţile închise.

Anul trecut, derby-ul Sevillei a fost oprit după ce antrenorul lui FC Sevilla, Juande Ramos, a fost lovit în cap cu o sticlă. Partida s-a reluat pe teren neutru din minutul unde a fost întreruptă, dictându-se doar suspendarea stadionului lui Betis.

În Liga Campionilor sunt două incidente. În ediţia 2004, partida AS Roma – Dinamo Kiev: arbitrul suedez Anders Frisk a fost lovit înainte de pauză cu un obiect aruncat de fani imediat ce a dictat eliminarea lui Mexes, cu oaspeţii în avantaj. 3-0 pentru Kiev şi două etape suspendare a terenului AS Roma.

Un sezon mai târziu, Inter a pierdut cu 3-0 la masa verde derby-ul din Ligă cu AC Milan, pentru faptul că portarul rossonerilor, Dida, a fost lovit cu un obiect aruncat de fanii nerazzurri.

În Serie A, tifosii Romei au dus la stoparea derby-ului cu Lazio din octombrie 2005, după ce arbitrul Gianluca Paparesta a fost lovit în minutul 74 cu un obiect venit din sectorul gialorossilor.

În preliminariile EURO 2008 partida Danemarca – Suedia a fost oprită de către arbitrul german Herbert Fandel la scorul de 3-3, după ce un suporter danez a intrat pe teren pentru a-l lovi. Suedia a primit verdictul acestui joc disputat pe 7 iunie 2007: victorie cu 3-0.

Sursa

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Mesajul de pe Facebook al unui medic a ajuns viral: ”Nu există detox. E un marketing”

Medicul Vasi Rădulescu a postat pe Facebook o listă cu „ 30 de lucruri valabile şi în 2019 ”, despre așa numite ”mituri medicale” Mesa...