Faceți căutări pe acest blog

joi, 3 ianuarie 2008

In curand vom putea vedea prin pereti!

Va amintiti de filmul “Eraser” cu armele acelea super sofisticate ce vedeau prin pereti? Ei bine, intr-un viitor nu foarte indepartat lucrurile vor evolua rapid si razele X vor fi raspunzatoare de vederea in spatele unor obiecte.

Physical Optics Corporation a facut primul pas in aceasta privinta, lansand un prototip de “pistol” denumit LEXID (Lobster Eye X-ray Imaging Device). Acesta functioneaza prin iradierea obiectelor cu mici cantitati de energie X, lasand utilizatorul sa vada dincolo de otel, lemn sau ciment.

In curand vom putea vedea prin pereti!

David Throckmorton, project manager in cadrul Homeland Security's Science and Technology, a declarat ca dispozitivul este inca departe de necesitati, insa ofera o imagine suficient de clara pentru a observa inamicul ascuns dupa un perete.

Aplicatiile noii tehnologii pot fi multiple. Dincolo de utilitatea sa in scopuri militare, LEXID va putea fi folosit si in operatiuni de salvare, pentru localizarea unor victime blocate sub daramaturi, turisti prinsi sub avalanse si multe alte scenarii.

Imaginea rezultata nu este una obisnuita, asa cum percem lumea prin analizatorul vizual in mod normal. Sa ne gandim putin la radiografiile cu raze X, care evidentiaza densitati diferite ale tesuturilor, cel mai bine fiind reprezentate oasele.

La fel functioneaza si LEXID, trecand de materiale care nu prezinta interes si aratand pe un display special conceput, imagini care pot fi catalogate drept “radiografii mobile”. Ramane de vazut cum vor evolua lucrurile in viitor. Pana acum sunt foarte promitatoare..

Sursa

Un comentariu:

Mesajul de pe Facebook al unui medic a ajuns viral: ”Nu există detox. E un marketing”

Medicul Vasi Rădulescu a postat pe Facebook o listă cu „ 30 de lucruri valabile şi în 2019 ”, despre așa numite ”mituri medicale” Mesa...