Faceți căutări pe acest blog

joi, 22 noiembrie 2007

Topul celor mai verzi supercomputere din lume

Wu-chun Feng si Kirk W. Cameron, profesori de IT la Virginia Tech, au elaborat topul celor mai "verzi" 500 de calculatoare, top care contine cele mai eficiente computere din punct de vedere al consumului de energie din lume.

Green500 este o ramura a Top500, lista bi-anuala care ordoneaza cele mai rapide calculatoare din lume. Diferenta este ca Top500 masoara succesul unui computer in functie de viteza, pe cand Green500 masoara succesul in functie de eficienta energetica.

Lista calculatoarelor "verzi" apare intr-o perioada de constientiare a actorilor din industria IT in legatura cu costurile ecologice si economice a computerelor mai rapide si mai puternice (deci si mai consumatoare de energie).

"Punerea vitezei mai presus de orice in evaluarea unui computer a dus la promovarea supercomputerelor care consuma extraordinar de multa energie si care produc atat de multa caldura incat ar trebui construite instalatii de racire extravagante care sa asigure operatii mai bune", sustin cei doi profesori care au elaborat Green500.

Primele cinci locuri din topul Green500 sunt ocupate de: Science and Technology Facilities Council-Daresbury Laboratory din Marea Britanie, Max-Planck-Gesellschaft MPI/IPP din Germania, IBM-Rochester din New York, Forschungszentrum Juelich din Germania si Oak Ridge National Laboratory din Tennessee. Toate cele cinci folosesc computerul Blue Gene/P Solution. Pe locul sase se afla PowerEdge 1950 de la Dell folosit de Stanford University. Tot intre primele 50 se afla si TeamHPC Xeon 5355 Cluster de la M&A Technology, folosit de Argonne National Laboratory - CNM. VEZI TOPUL INTEGRAL

Computerele au fost masurate cu unitatea 1 milion de operatii pe watt, spre deosebire de masurarea computerelor rapide, 1 milion de operatii pe secunda, iar diferenta intre cel mai "verde" si cel mai putin "verde" calculator este foarte mare.

Sursa

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Mesajul de pe Facebook al unui medic a ajuns viral: ”Nu există detox. E un marketing”

Medicul Vasi Rădulescu a postat pe Facebook o listă cu „ 30 de lucruri valabile şi în 2019 ”, despre așa numite ”mituri medicale” Mesa...