Faceți căutări pe acest blog

duminică, 11 noiembrie 2007

Cum alegi o camera foto

Camerele digitale compacte au dimensiuni medii si functii avansate, iar pretul lor este convenabil.

Astazi, majoritatea oamenilor au un dispozitiv care le permite sa imortalizeze cele mai frumoase, ciudate sau distractive momente. Cei care nu au insa o camera digitala sau doresc sa o inlocuiasca pe cea veche cu una noua trebuie sa ia in considerare cateva aspecte in momentul in care o aleg.

Ce conteaza la o camera digitala

Rezolutia. Aceasta se exprima fie prin numarul de pixeli care compun imaginea (de exemplu, 2,5 megapixeli echivaleaza cu 2,5 milioane de pixeli) sau ca numarul de coloane si de linii ale matricei (de exemplu 1400 x 1050). Mai simplu, este numarul de detalii pe care camera il poate surprinde. Cu cat camera are mai multi pixeli, cu atat poate surprinde mai multe detalii.

O rezolutie de 1600 x 1200 pixeli este una „inalta”. Imaginile facute la aceasta rezolutie pot fi printate in formate mari - pana la 20 x 25 cm, obtinandu-se rezultate bune. Aceasta rezolutie reprezinta aproape doua milioane de pixeli (2 megapixeli).

Zoomul. Cu ajutorul zoomului poti lua imagini mai de aproape sau mai de departe fata de obiect, fara a fi nevoit sa te misti. Zoomul este de doua feluri: optic si digital. Zoomul optic se realizeaza cu ajutorul lentilelor si iti ofera o perspectiva apropiata a obiectelor indepartate. Deseori se vorbeste despre acest tip de zoom ca despre unul „real”.

Prin zoomul digital portiunea centrala a imaginii este interpolata pentru a acoperi intregul format. Zoomul digital nu este considerat unul „real” deoarece este realizat de softul aparatului foto. In plus, specialistii nu recomanda utilizarea acestuia, deoarece rezolutia este mai redusa.

Bateria. Exista camere care functioneaza cu baterii obisnuite si camere care au incorporati acumulatori furnizati de producator. Camerele digitale consuma foarte repede energia dintr-o baterie. Daca optati pentru una cu baterii, folositi produse de calitate cu o durata de viata mare sau acumulatori universali. Daca optati pentru una cu acumulator propriu, verificati autonomia acestuia.

Memoria. Exista camere care au memorie incorporata si camere care folosesc diferite dispozitive de stocare detasabile. Unele camere digitale folosesc mini-CD-uri sau chiar memory stickuri. Acum, majoritatea producatorilor prefera sa construiasca insa camere ce folosesc carduri de memorie CompactFlash, Secure Digital (SD) sau MultiMediaCard (MMC).

Ecranul. Majoritatea camerelor digitale moderne au un mic ecran care permite incadrarea si previzualizarea imaginilor, dar si navigarea prin meniuri pentru a face setarile necesare. Unul dintre principalele avantaje ale ecranului este acela ca, daca o imagine nu a iesit bine, ea poate fi vazuta imediat pe acest ecran si stearsa, economisind astfel spatiu de stocare. Nu uitati insa de o regula de aur: cele mai bune poze ies daca faceti incadrarea privind direct prin vizor, si nu prin ecran. Aveti grija sa optati pentru o camera care are si vizor optic, nu numai ecran.

Cat de usor poate fi folosita. In general, cu cat camera are mai multe functii, cu atat este mai greu de utilizat. Mai intai luati in considerare ce vreti sa faceti cu camera. Apoi, va puteti da seama, inainte de a o achizitiona, cat de multe dintre functiile camerei dorite le veti utiliza.

Portabilitatea. Camerele ultrasubtiri pot incapea cu usurinta in buzunarul de la piept, de exemplu, in timp ce camerele profesionale pot cantari si mai mult de un kilogram. Daca nu doriti sa faceti „postere” cu camera dumneavoastra si nu sunteti fotograf profesionist, este preferabil sa optati pentru o camera de dimensiuni cat mai reduse.

CATEGORII

Aparate foto digitale

Camerele foto digitale se impart in trei categorii principale: compacte, subcompacte si profesionale.

Camerele compacte. Acestea au dimensiuni medii si beneficiaza de functii avansate la un pret convenabil.

Camere subcompacte. Au dimensiuni reduse, ceea ce echivaleaza cu o portabilitate ridicata. In plus, pretul este accesibil. Rezolutia si zoomul sunt insa limitate.

Camere profesionale. Prezinta cele mai avansate functii. Rezolutia la care sunt imortalizate imaginile este foarte mare. De asemenea, acestea au si un zoom performant. In schimb, aparatele sunt mari, iar pretul lor este, de obicei, ridicat.

CLASAMENTE

Top camere compacte


1. Canon PowerShot A640

2. Canon PowerShot A710 IS

3. Canon PowerShot A630

4. Canon PowerShot S3 IS

5. Olympus SP-510 UZ

Top camere subcompacte

1. Canon PowerShot SD430

2. Canon PowerShot SD800 IS Digital ELPH

3. Canon PowerShot SD900 Digital ELPH

4. Casio EXILIM CARD EX-S600

5. Samsung NV10

Sursa

Un comentariu:

  1. tot asa am ales si eu o camera foto si am nimerit una facuta pe vapor... ;))

    RăspundețiȘtergere

Mesajul de pe Facebook al unui medic a ajuns viral: ”Nu există detox. E un marketing”

Medicul Vasi Rădulescu a postat pe Facebook o listă cu „ 30 de lucruri valabile şi în 2019 ”, despre așa numite ”mituri medicale” Mesa...