Faceți căutări pe acest blog

vineri, 21 septembrie 2007

AMD va lansa un procesor cu trei nuclee

În încercarea de a recupera avansul luat de Intel, AMD a anunţat că a adăugat pe lista de lucru o versiune cu trei nuclee a procesorului Phenom. Cu o zi înaintea evenimentului Intel Developer Forum, AMD a făcut un anunţ surprinzător.

Lansarea procesoarelor Phenom 2x (dual core) şi 4x (quad-core), va fi însoţită de un model 3x (triple-core), care ar urma să ajungă pe piaţă în primul trimestru al anului viitor. AMD Noile procesoare, cu nume de cod Toliman, ar putea fi primele procesoare care integrează trei nuclee pe aceeaşi placă de siliciu.

Desigur, procesoarele 3x Phenoms nu au cu adevărat doar trei nuclee, ci mai degrabă patru, unul dintre ele fiind însă dezactivat. Procesoarele se bazează în principiu pe aceeaşi arhitectură folosită la procesoarele quad-core Barcelona. Procesorul va integra un controller DDR2, o interfaţă Hypertransport 3.0 şi 2 MB L3 cache. Pentru că doar trei nuclee sunt active, procesorul 3x va avea numai 3 x 512 kB L2 cache, faţă de 4 x 512 kB, cât are modelul 4x.

Reprezentanţii AMD au spus că speră să satisfacă aşteptările „unei audienţe mai largi”, cu acest procesor, oferind „o varietate mai mare” şi „avantaje semnificative de performanţă” faţă de modelul 2x, bazându-se pe teste benchmark precum Sysmark şi 3Dmark.

AMD a refuzat să ofere mai multe detalii despre acest procesor, precum frecvenţa, consumul de energie şi preţul, rezumându-se la a spune că „preţul produselor este competitiv”. Oricum, este clar că AMD se va folosi de 3x Phenom pentru a crea un nou nivel de preţuri. Specialiştii cred, însă, că deşi acest procesor ar putea relansa competiţia între cei doi mari producători, piaţa sistemelor desktop este în scădere şi că AMD ar avea mult mai mult de câştigat dacă s-ar reorienta cu un procesor similar către segmentul de notebook-uri.

Sursa

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Mesajul de pe Facebook al unui medic a ajuns viral: ”Nu există detox. E un marketing”

Medicul Vasi Rădulescu a postat pe Facebook o listă cu „ 30 de lucruri valabile şi în 2019 ”, despre așa numite ”mituri medicale” Mesa...