Faceți căutări pe acest blog

joi, 16 august 2007

Sutienul viitorului iti incarca iPodul

Bikinii solari si gentile care iti lumineaza casa dau tonul unei alte generatii de design vestimentar.

Costumul de baie va incarca
gadgeturile dupa numai doua ore de plaja
Jachete cu mesaje emotive
Pantofii-scaun transforma mersul in arta
Jocul erotic in doi trece la un nivel electronic
In curind, moda nu va mai fi dictata de podiumurile de la Milano si Paris, ci de laboratoarele oamenilor de stiinta. Iar imbracamintea propusa de ei nu trebuie sa fie neaparat urita si nici sa arate ca un robot deghizat, chiar daca imbina textilele cu tehnologia, sustine corespondentul BBC Mark Ward, intr-un reportaj de la expozitia Siggraph 2007, din San Diego. Amatorii de gadgeturi au putut vedea aici cele mai impresionante bucati avangardiste de moda. „Daca expozitia Siggraph 2007 este un model de urmat, in curind garderoba ne va incarca iPodul, ne va lumina casa, iar lenjeria intima ne va conduce, electronic, la «urmatorul nivel»“, scriu si cei de la „The Guardian“.

Bikinii solari ai designerului Andrew Schneider au fost una dintre cele mai populare creatii ale show-ului. Costumul de baie creat de acesta este acoperit cu fisii subtiri de film fotovoltaic si poate incarca, la nevoie, printr-un port USB, gadgeturi de tipul iPodului. Studentul de la Universitatea din New York a explicat pentru jurnalistii britanici ca doua ore de plaja sint suficiente pentru a incarca iPodul. „Poti intra si in apa cu el, doar ca trebuie sa fi absolut uscat inainte de a pune gadgetul la incarcat“, a mai declarat inventatorul.

Artista new media Jenny Chowdury a plusat cu un set de sutien-boxeri, care depaseste limitele lenjeriei intime si devine o platforma de joc video interactiva. Creat special pentru cupluri, costumul are sase puncte de control, localizate in zone diferite. Indragostitii se pot juca astfel, exploatindu-si tehnologic intimitatea, trecind de la o regiune fierbinte la alta. „Nu poti sa treci mai departe decit daca ambii parteneri joaca la fel de bine“, a aratat punctul tare al jocului autoarea costumului.

Tot pentru cupluri au fost create si jachetele cu „mesaj inclus“. Senzorii acestora dau de stire lumii, la dorinta purtatorului, sentimentele acestuia. In momentul in care perechea se tine de mina, de exemplu, hainele receptioneaza apropierea si posteaza mesaje-text corespunzatoare. Cind sint purtate separat, jachetele au mesaje individuale.

Inca un strat de semnificatie pe haine a fost ideea de moda tehnologica prezentata de studentul Connor Dickie, de la Laboratorul Media al Institutului Tehnologic din Massachusetts. Pentru a pune in aplicare surplusul de „sens“, studentul s-a folosit de senzorii camerelor digitale. Kameraflage, dupa cum se numeste articolul sau de imbracaminte, are cusut in interior un design care nu poate fi vazut cu ochiul liber. El iese la suprafata insa cind haina este fotografiata sau filmata.

Tot de la Laboratorul de Media al Institutului Tehnologic din Massachusetts provin si accesoriile, destinate celor care se declara „eco-lucizi“. Gentile si bratarile cercetatoarei Elena Corchero au infiltrate celule solare si becuri mici, care se incarca pe timpul zilei, iar seara se transforma in surse de lumina ambientala.

Leah Buckley a trecut si ea granita hainelor si a realizat un costum de dansator. Senzorii de miscare implantati in aceasta imbracaminte trimit informatii despre felul in care se misca proprietarul catre un computer, printr-un Bluetooth atasat. Calculatorul interpreteaza apoi datele, sporind astfel performantele artistului. Si bocancii-scaun ai lui Joo Yung Paek transforma mersul in arta. Facuti din polietilena, ei sint conectati la niste tuburi, care umfla o bula aflata in spatele purtatorului, modificindu-i astfel pasii. Daniel Siewiorek, directorul Institutului Human-Computer Interaction de la Universitatea Carnegie Mellon din Pittsburgh, declara pentru „The Guardian“ ca in prezent nu mai este asa greu de realizat nici macar conectarea oamenilor la telefoanele mobile. Exista insa doua obstacole importante pentru aceste articole inteligente de imbracaminte: „Trebuie sa faca parte din rutina zilnica si trebuie sa poata fi spalate. Apa si detergentul sint incompatibile cu ele pentru moment“.

Asta nu a impiedicat armata SUA sa finanteze Institutul din Massachusetts pentru dezvoltarea unei veste care sa poata transmite comenzi pe cimpul de lupta. Ea functioneaza prin producerea unor tipuri de vibratii, care pot fi operate dintr-un centru de comanda de la distanta. In cea mai mare liniste, super-vestele pot transmite soldatilor sa o ia la dreapta sau la stinga in timpul operatiunilor.

Tot in tabara ideilor care au sanse sa ajunga cit de curind in realitate este si descoperirea celor de la Philips. Gigantul electronic a aplicat pentru patentul unei tehnologii care schimba marimea hainelor in functie de persoana care le poarta.

  • Messenger cu tv

Microsoft vrea sa lanseze pe piata o versiune a programului de chat, care sa permita prietenilor din lista sa vada emisiunile si programele la care se uita ceilalti, pe televizor sau pe calculator.


Sursa

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Mesajul de pe Facebook al unui medic a ajuns viral: ”Nu există detox. E un marketing”

Medicul Vasi Rădulescu a postat pe Facebook o listă cu „ 30 de lucruri valabile şi în 2019 ”, despre așa numite ”mituri medicale” Mesa...