Faceți căutări pe acest blog

marți, 14 august 2007

Costurile ascunse ale trecerii la Vista

Pe linga pretul sistemului de operare, componentele necesare pentru acesta aduc celor care nu le detin costuri suplimentare ce pornesc de la 600 de lei.

Noul sistem de operare al Microsoft, Windows Vista, este un produs care tenteaza. Inainte de a lua decizia de schimbare a sistemului de operare, trebuie sa stiti insa ce presupune acest lucru. Windows Vista cere resurse hardware destul de puternice, astfel incit exista o serie de costuri pentru componentele necesare ca sistemul de operare sa ruleze fluent si pentru a putea folosi interfata grafica a acestuia. Va prezentam o estima-re a acestor costuri, cu mentiunea ca nu reprezinta o suma certa, intrucit preturile componentelor variaza de la un comerciant la altul, precum si in functie de caracteristicile componentelor respective (spre exemplu, exista diferente mari de pret intre doua placi video cu aceeasi memorie, in functie de producator, de frecventele procesorului si memoriei sau de latimea de banda).

RAM si placa video

Daca va decideti sa faceti upgrade la Vista, primii banii pe care este probabil sa-i cheltuiti reprezinta mai multa memorie RAM pentru calculatorul respectiv. Microsoft spune ca Vista poate rula pe 512 MB RAM, insa pur si simplu nu merita instalarea sistemului de operare pe o masina cu mai putin de 1 GB RAM. Iar pentru cei care ruleaza aplicatii mai pretentioase, se recomanda chiar 2 GB RAM. 1 GB RAM de o calitate redusa ar costa in jur de 250 de lei (desi pretul poate depasi 700 de lei pentru memorii foarte puternice), in timp ce pentru 2 GB RAM ar trebui sa scoateti din buzunar 500 de lei, daca alegeti un produs ieftin, sau chiar 2.200 de lei, daca sinteti pasionat de viteza si de calitate.

Urmeaza placa video. Windows Vista si-a creat reputatia de a fi un mare consumator de resurse video, astfel incit, daca doriti sa va bucurati de ceea ce ofera interfata sa Aero, va trebuie o placa video pe masura.

Exista doua tipuri de compatibilitate hardware pentru Vista, conform Microsoft: Vista Capable si Vista Premium Ready. Vom trece peste Vista Capable, pentru ca nu ruleaza Aero, iar noua interfata grafica a Vista este una dintre cele mai apetisante noutati din sistemul de operare.

Vista Premium Ready

Pentru ca o placa video sa fie Vista Premium Ready trebuie sa aiba suport pentru DirectX 9 cu un driver WDDM si minimum 128 MB memorie video, precum si Pixel Shader 2.0.

Pretul unei placi Vista Premium Ready pleaca de la 130 de lei (NVIDIA GeForce 7100). Un pret mediu al unei placi video mai performante ar fi cuprins intre 1.100 si 1.200 de lei pentru o GeForce 8800 GTS 320, prima capabila DirectX 10.

  • Hard-disk si DVD ROM

Vista cere minimum 40 GB pentru instalare si spatiu liber. Un hard-disk de 80 GB costa in jur de 150 de lei, in timp ce unul de 250 GB ar costa circa 250 de lei. Un lucru pe care putina lume l-a luat in calcul este necesitatea unei unitati optice DVD, intrucit Windows Vista se instaleaza doar via DVD. O unitate DVD ROM are preturi de aproximativ 60-70 de lei.

La o socoteala sumara, tinind cont de nivelul inferior al preturilor la componente, arata un total de circa 600 de lei pentru a rula Vista.

Sursa

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Mesajul de pe Facebook al unui medic a ajuns viral: ”Nu există detox. E un marketing”

Medicul Vasi Rădulescu a postat pe Facebook o listă cu „ 30 de lucruri valabile şi în 2019 ”, despre așa numite ”mituri medicale” Mesa...