Faceți căutări pe acest blog

miercuri, 29 august 2007

Costumul lui Spiderman, la un pas de realitate

Costumul lui "Spider-man", care ii permite celui care-l poarta sa escaladeze peretii cladirilor, ar putea fi realizat, potrivit BBC.

Atat paianjenii cat si reptilele geckos poseda "peri" miniaturali care le permit sa se lipeasca de suprafete. Aceasta observatie i-a facut pe cercetatori sa gaseasca o metoda de a copia acest lucru.

Astfel, cercetatorul italian Nicola Pugno a ajuns la concluzia ca o alternativa la firele lipicioase de par ale reptilei geckos ar putea fi nanotuburile de carbon, niste minusculi cilindri de carbon, care sunt extrem de puternici si pot fi structurati in fibre mai mari.

In primul rand, a aratat Pugno, costumul trebuie evident sa aiba puternice proprietati adezive. In al doilea rand, costumul odata lipit pe o suprafata, trebuie sa se poata si dezlipi cu usurinta de pe aceasta. In al treilea rand, costumul trebuie sa poata fi spalat, mai ales in conditiile in care particulele de murdarie ar putea sta in in calea propritatilor sale adezive.

Sursa: BBC

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Mesajul de pe Facebook al unui medic a ajuns viral: ”Nu există detox. E un marketing”

Medicul Vasi Rădulescu a postat pe Facebook o listă cu „ 30 de lucruri valabile şi în 2019 ”, despre așa numite ”mituri medicale” Mesa...