Faceți căutări pe acest blog

joi, 28 iunie 2007

Lista celor 500 de supercomputere din lume

La Conferinta Internationala Supercomputer desfasurata la Dresden, in Germana, a fost publicat topul celor 500 de supercomputere din lume.

Lista, care este publicata de doua ori pe an, este realizata de catre Universitatea din Mannheim, Universitatea din Tenessee si National Energy Research Scientific Computing Center din Berkeley.

cel mai rapid supercomputer din lume ramane in continuare Blue Gene/L system de la IBM, instalat la Departamentul Energetic de la Lawrence Livermore National Laboratory din California. Sistemul permite 280,6 trilioane de calcule pe secunda.



Urmatoarele doua, construite de Cray, depasesc si ele pragul de 100 de trilioane de operatiuni. Cray X74/X73 ajunge la 101,7 si este instalat in Tenessee, la Departamentul Energetic din Oak Ridge National Laboratory, in timp ce Red Storm, instalat in Albuquerque, ajunge la 101,4.

Dintre cele 10 care se afla in fruntea clasamentului, 8 sunt instalate in Statele Unite. Cel mai rapid calculator din Europa este un IBM JS21, de 62,6 trilioane, instalat in Spania, la Barcelona Supercomputing Center, in timp ce calculatorul cel mai performant din Japonia este instalat la Institutul de Tehnologie din Tokio si ocupa abia locul 14.

Cele mai rapide calculatoare din lume devin din ce in ce mai rapide daca tinem cont ca cele mai slabe din lista au progresat de la 2,74 trilioane la 4 in doar 6 luni. In acelasi timp, IBM si Sun Microsystems au anunatat ca lucreaza la versiuni mult mai rapide, care sa ajunga pana la o mie de trilioane de calcule pe secunda.

Sursa: eWeek

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Mesajul de pe Facebook al unui medic a ajuns viral: ”Nu există detox. E un marketing”

Medicul Vasi Rădulescu a postat pe Facebook o listă cu „ 30 de lucruri valabile şi în 2019 ”, despre așa numite ”mituri medicale” Mesa...